Podvádzanie vo virtuálnej realite – Je to NAOZAJ „Podvádzanie“?

Perspektíva dvojitého života vo svete virtuálnej reality bola pred rokmi iba fikciou.

Dnešný svet je preplnený luxusom. Nielen technológie virtuálnej reality prinášajú neopísateľné zážitky do našich domovov, ale aj on-line alternatívne svety nám umožňujú ideálnu existenciu bez obmedzení každodenného života. Pozrite sa na druhý život.

Tento obrovský virtuálny svet bol vytvorený pred viac ako 13 rokmi (v prvej dekáde už existovala komunita s viac ako 1 mil. ľuďmi) a je stále väčší. V lete 2016 bolo v Second Life zaregistrovaných viac než 46 mil. ľudí, pričom sa každý deň zaregistrovalo 10 - 12 tis. ľudí.

Life2.0

Nie je ťažké pochopiť prečo. Môžete si vytvoriť svoj vlastný avatar, pôsobiť vo virtuálnych prostrediach, stretať iných hráčov, komunikovať prostredníctvom hlasu - máte totálnu voľnosť vo vytvorení úplne iného života. Jeho tvorcovia radi zdôrazňujú, že to nie je hra aj keď ide o pretrvávajúcu skúsenosť, bez štruktúry založenej na objektívnom cieli. Niečo ako „reálny“ život, proste tak to „je“.

Nejedná sa iba o únikovú cestu pre ľudí hľadajúcich zážitky mimo ich štandardnej reality, ale je to aj spôsob ako stretnúť nových ľudí, ktorých by ste za normálnych okolností nemali šancu spoznať. Môžete si tu vybrať aj typ svojho virtuálneho životného štýlu: sú tri rôzne klasifikácie ako kontrolovať množstvo slobody, ktorému sa tešia ľudia v Second Life.

Všeobecné nastavenie je vhodné pre mladších členov, je to bez nahoty a bez násilia. Takzvané Moderate (stredné) nastavenie umožňuje hrešenie, násilie a nahotu. Adult (dospelácke) nastavenie je vhodné pre kohokoľvek, kto hľadá tzv. top-level u násilia a sexuálnych aktivít.

Virtuálny sex

Ľudia využívajú Second Life prirodzene ako spôsob na vytváranie vzťahov. On-line manželstvá nie sú ničím výnimočným, zatiaľ čo aj sex je k dispozícii (pri overení veku, aby sa predišlo nevhodným aktivitám v prípade maloletých). Prvými, ktorí sa spoznali cez Second Life a aj ostali manželmi sú Booperkit Moseley a Shukran Fahid. Majú deti a tešia sa dlhému vzťahu, ktorý dodnes prekvitá aj v „reálnom svete“.

Sociálny aspekt Second Life umožňuje ženatým/vydatým a zadaným stretávať iných ľudí vo virtuálnom svete. Môžu vyzerať tak, ako by chceli, môžu si osvojiť osobnosť, ktorá sa líši od tej ich vlastnej – môžu mať sex s viacerými ľuďmi ako by mohli mať v reálnom svete, bez toho aby si museli vymýšľať výhovorky.

Je to vlastne „podvádzanie“? Je aférka vo virtuálnom prostredí, bez fyzického kontaktu rovnakým prehreškom ako sexuálny styk s reálnym ľudským telom? Je to veľmi zložité. Aj keď nedošlo k fyzickému aktu, emocionálne prepojenie medzi dvomi alebo viac ľuďmi môže nabrať veľmi reálne kontúry, čo môže viesť k väčšiemu počtu otázok alebo problémov ako v prípade fyzického spojenia.

Samozrejme ľudia môžu mať v Second Life aférky a môžu sa stretať s virtuálnymi partnermi aj offline, pričom musia počítať aj so sklamaniami. Koniec koncov, ak si budujete avatara v Second Life, vytvárate zo seba niekoho, kým by ste chceli byť, alebo sa zameriavate iba na vaše prednosti. Ak sa zameriate na to, že chcete byť svalnatejší, čo si myslíte, prečo by nemohol váš partner alebo partnerka robiť to isté?

Je férové očakávať že „skutočná“ osoba bude rovnaká ako tá vo virtuálnom svete? Toto filozofické dilema je menej zložité, než by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Ak máte s niekým telesnú aférku, je ľahké stať sa akousi lepšou verziou seba samého a stať sa niekým, kým by ste sa chceli stať, ale necítite na to dostatok slobody v bežnom živote. Je to oslobodzujúce.

Zjesť čo sme si upiekli

Pre ľudí trápiacich sa v nešťastných manželstvách alebo aj pre tých, ktorí sú šťastne slobodní, môže byť Second Life akousi virtuálnou slobodou prinášajúcou vzrušujúcejšie alternatívy. Môžete stretávať neustále nových ľudí, môžete mať on-line (aj offline) sex s mnohými partnermi a to bez záväzkov. Nie každému vyhovuje dlhodobý vzťah, takže šanca radovať sa z virtuálneho flirtovania a zo slobodného sexu, môže byť perfektnou voľbou.

Nárastom a vývojom virtuálnych svetov ich budú ľudia vo väčšej miere využívať pri hľadaní nových partnerov, bez ohľadu na to či sú zadaní alebo nie. Victoria Milan je on-line zoznamka pre ľudí v manželstvách alebo vo vzťahoch, ktorá zabezpečuje diskrétne stretnutia, riadi aférky bez komplexnosti Second Life. Aj keď virtuálne svety majú mnoho výhod, vyžadujú si aj určité povinnosti: musíte si vytvoriť svojho avatara a zvládať systém.

U Victoria Milan sa zaregistrujete, nahráte svoju profilovú fotografiu a nájdete si vo vašom okolí ideálneho partnera (partnerku) za účelom neviazanej zábavy – je to jednoduché. Je to ideálna príležitosť pre každého, kto hľadá spôsob ako uniknúť z manželstva bez sexu, z nudného vzťahu, alebo iba opäť nájsť stratenú vášeň!